I Sadelmakarlängans galleri har Karin Cassel skapat tre julmiljöer från förr, inte så långt från vår egen tid. Välkommen att titta in till tre generationers julfirare!

Årets julutställning speglar resan från bondesamhällets mödosamma arbete och självklara sociala gemenskap, via den påtvingande trångboddheten i stadslägenheten under första halvan av 1900-talet, till 1960-talets köpglada framtidsoptimism och kärnfamiljsideal.

Karin Cassel är antikhandlare sedan drygt 20 år och skribent. Hennes butik Qeptas antika finns numera i det gamla brukskontoret på Österbybruks herrgårdsområde.

”Så länge jag kan minnas har jag varit mer fascinerad av gamla ting än av nya. Människor laddar föremål med tankar och känslor. Det känns som om föremålen har en själ. Genom att betrakta, känna på och använda tingen upprättar vi relationer till dem som en gång förfärdigat och brukat sakerna. I förlängningen blir även vi en del av föremålens historia.”

”Återbruk är grundläggande. Självklart använde människor de få saker de hade så länge som möjligt. Ingenting slängdes om det fortfarande kunde göra tjänst, som söndriga klädesplagg i trasmattor, till exempel. Själv tänker jag alltid efter om det finns något gammalt, redan producerat, som med eller utan modifiering kan erbjuda lösningen på ett behov som uppstått.”