Mats Svensson, keramik &
Ann-Ki Jones, mixed media

 6 juli – 28 juli 2019

“Att arbeta med keramik innebär att forma, sammanfoga och bränna olika material direkt sprungna ur jordskorpan. I denna process söker jag någon form av balans mellan det kontrollade och det oförutsedda där jag låter mig överraskas av hur tillfälligheterna spelar in.

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv mig varit starkt påverkad av japanskt formspråk och dess förhållande till natur och asymmetri. De former jag ofta återvänder till är enkla oregelbundna skålar för olika ändamål. Jag vill att min keramik ska kunna brukas.

Verktygen jag använder för att forma leran är drejskiva och tryckformar av gips. Glasyrerna består till största delen av leror, aska och fältspat. Allt bränns i syrefattig atmosfär till ca 1280 grader i elektrisk eller vedeldad ugn.”

Mats Svensson

“Jag målar, broderar fritt och skapar för att uttrycka sådant som finns inom mig. Ofta börjar jag bara med en önskan eller ett behov av att få vara i en färg eller i ett material. Målar. Målar över. Skrapar. Bäddar in. Återanvänder. Gör om. Ändrar. Undersöker. Tills det visar sig vad som vill komma fram. Då känns det. Det berör mig. Tiden flyger iväg. Jag har svårt att sluta. För mig blir det ett slags terapi. Det är själva processen som är viktig för mig. Resultatet blir inte bilder eller objekt som passar till soffan. Jag vill ändå visa det jag skapar. Skapandet ger mig kraft under tunga perioder. Det får mig att bearbeta tankar om livets skörhet och förgänglighet.”

Ann-Ki Jones

Ann-Ki Jones och Mats Svensson är bosatta och verksamma i Leksand där Mats Svensson i många år varit huvudlärare på keramiklinjen vid Leksands folkhögskola.