Stålhetta,
Christina Larsson &
Eva Larsson

5 – 27 maj 2018


Stålhetta är ett växtälskande designföretag som tillverkar produkter till trädgård och heminredning av norrländsk kaliber. Formgivning och produktion utförs i Västerbotten. Bakom Stålhetta finns systrarna Eva Larsson (trädgårdsmästare) och Christina Larsson (keramiker).

”Vi växte upp i byn Djäkneböle, mitt emellan Skravelsjö och Kasamark, i Västerbotten. Det var 60-tal och gårdarna i byn drevs som jordbruk. Vi barn löpte fritt i skogen. Idéerna bakom Stålhetta grundlades redan under 60-talet längs den röda tråd av upplevelser som gick genom skogen, ängen och vattendragen. Naturen kring byn var vårt trygga, spännande barndomsland mot vilket resten av livet har speglat sig.

Att jobba med Stålhettas naturformer är som att komma hem. Vi formger produkter som passar där längtan efter naturen gror.”

Stålhetta har sin bas i Umeå där Eva befinner sig året runt. Ännu så länge håller Christina till både i Österbybruk i Norduppland (varma delen av året) och i Umeå (kalla delen av året). Sedan 17 år har Christina sin keramiska verksamhet, med verkstad och butik, i Österbybruk vid herrgården men från och med 2019 blir även hon åretruntboende i Umeå.