Konstpåsk på Österbybruks herrgård 2023

April: Konstpåsk 2023 med
Jacques Vincent, grafik
& Hans Björkvall, trä

Säsongen öppnade med Konstpåsk 2023Österbybruks herrgårdsområde i samarbete med föreningen Konstkraft.

I Sadelmakarlängan visades under konstpåsk en utställning med Jacques Vincent, grafik och Hans Björkvall, trä. Jacques Vincent är verksam i Stockholm och är sommarboende i Dannemora. Hans Björkvall med trä, boende och verksam i Grillby.

“Jacques bilder är skissartade, oftast med en enda tydlig linje. Att låta slumpen inverka på skapandet har varit ett återkommande moment i arbetet. Slumpen har fått avgöra skissen som blir till grafik.”

Utställningen med Jacques och Hans 7-30 april

Se fler bilder och läs mer:

Jacques Vincent & Hans Björkvall utställning i Sadelmakarlängan

 

 

Skulpterad keramik av
Mari Pårup i maj.

I maj stiftade vi bekantskap med Mari Pårups skulpterade keramik. Mari bor och verkar i Stockholm och är en medlem av kooperativet Blås och Knåda. Mari är representerad i Röhsska Museets samlingar, hennes verk har tidigare visats på Liljevalchs konsthall och hon har gjort ett flertal offentliga gestaltningar.

Utställningen med Mari 6-28 maj

Se fler bilder och läs mer:

Mari Pårups utställning i Sadelmakarlängan

 

 

Papperskonst med Tomas Robefelt i juni

I juni hade vi nöjet att åter välkomna Tomas Robefelt från Stockholm till Sadelmakarlängans galleri. Tomas, känd för sina tidigare utställningar av både textil och papper hos oss, är även en uppskattad lärare i pappersvikning på folkuniversitetet. Hans utställning i Sadelmakarlängan 2023 koncentrerade sig särskilt på papperskonst.

"Tomas Robefelt arbetar med konst och formgivning, där aspekter som färg, material, funktion och sammanhang spelar en central roll i hans arbetsprocess. Genom sin konst strävar han efter att förmedla visioner, tankar och värderingar i diverse tekniker. Inom formgivning fokuserar han främst på funktion, färg och kvalitet."

Utställningen med Tomas ägde rum mellan den 3:e och 26:e juni.

Se fler bilder och läs mer om utställningen:

→ Tomas Robefelt utställning i Sadelmakarlängan

 

 

Keramik och stål möter textil i juli

Från 1 till 30 juli hade vi äran att presentera en unik utställning där Elizabet Christiansson från Västervik visade upp sin textilkonst tillsammans med Christina Larssons keramik och stål. Christina, som är baserad i Umeå, har tidigare ställt ut i Sadelmakarlängan, senast 2018. Elizabet Christiansson, medlem i nätverket Fiber Art Sweden, introducerade sig för Sadelmakarlängans publik för första gången med denna utställning.

Elizabet beskriver sitt skapande så här:

"Mina arbeten relaterar oftast till naturen. Jag använder traditionella tekniker som väv, broderi och shiborivarianter i kombination med material som skapar intressanta ytor. Jag älskar att måla och bygga med färger, material och hantverksrelaterade tekniker."

Utställningen med Elizabet och Christina pågick mellan den 1:a och 30:e juli.

Bilder från Elizabet och Christinas utställning

 

 

Träskulptör Per Brandstedt i augusti

Under augustimånad, från den 5:e till den 27:e, hade vi glädjen att välkomna träskulptören Per Brandstedt till vårt galleri. Per, som är bosatt och verksam i Falköping, är känd för sitt breda arbete med allt från bruksföremål till unika objekt och gestaltade miljöer. Han är även medlem i Konsthantverkarna i Stockholm.

Per delar med sig av sin passion så här:

"Arbetet erbjuder höjdpunkter på många olika plan. Det kan vara allt från den tillfredsställande känslan av en nyslipad hyvel som glider över en fin bit furu eller valnöt vid hyvelbänken, till att delta i workshops med träkonstnärer från Japan, Mexiko, Senegal med flera. Ibland finns inget gemensamt talat språk. Istället blir hantverkets och trämaterialets gemensamma dialekter och språk vårt sätt att kommunicera - om hantverket, konsten, livet…”

Utställningen med Per Brandstedt pågick mellan den 5:e och 27:e augusti.

Bilder och mer från Per Brandstedts utställning

 

 

Skulptur, måleri och dikt i september

Från den 2:a september till den 1:a oktober hade vi glädjen att åter välkomna May Lindholm till Sadelmakarlängans galleri, denna gång tillsammans med sina konstnärskollegor. Lisbeth Boholm, en målare från Falun, och Charlotte Qvandt, en diktare, kompletterar Mays skulpturer med sina egna konstformer. Trion, som tidigare har ställt ut tillsammans på olika platser runtom i Sverige, gjorde sin första gemensamma framträdande i vårt galleri.

Utställningen med May, Lisbeth och Charlotte pågick mellan den 2:a september och den 1:a oktober, och bjöd på en harmonisk samverkan av skulptur, måleri och poesi.

Se bilder och läs mer om May, Lisbeth och Charlottes utställning

 

 

Pappersvakter Keepers med Cecilia Levy i oktober

I oktober hade vi äran att återigen välkomna Cecilia Levy till Sadelmakarlängans galleri. Efter sin vidareutbildning har Cecilia fördjupat sig i arbetet med papperslera, en teknik som vi genom denna utställningen nu fått se att hon mästrar. Bosatt och verksam i Sigtuna, är hon även medlem i Konsthantverkarna i Stockholm. Cecilia delar med sig av tankarna bakom sin utställning:

“Utställningens arbetsnamn är 'Keepers'. Den består av skulpturer som fungerar som behållare, eller behållare som tar formen av gestalter. Ordet 'keepers' härstammar från det engelska 'to keep', vilket betyder att behålla. I min tolkning blir 'keepers' 'behållare' på svenska. Men 'keepers' är faktiskt ett ord med många betydelser, inklusive väktare, vakt, hållare, och även något som är värt att behålla – 'a keeper'.”

Utställningen med Cecilia Levy pågick från den 7:e oktober till den 5:e november, öppen under våra vanliga öppettider; onsdag till fredag 12:00 - 18:00, lördag och söndag 11:00 - 16:00.

Se bilder och läs mer om Cecilia Levys utställning

 

 

Tre gånger textilkonst blir Blues i november och december

Årets sista utställning är tre textilkonstnärer som i olika konstellationer tidigare har arbetat tillsammans med textil; Elisabeth Gustafsson och Renée Rudebrandt bosatta och verksamma i Roslagen och Mari-Anne Levin Pölde bosatt och verksam i Stockholm. De har valt att kalla sin utställning Blues.

Utställningen med Elisabeth, Renée och Mari-Anne pågår mellan 11 november - 17 december

Utställningen visas mellan 11 november och 17 december, öppet under våra vanliga öppettider;
onsdag - fredag: 12:00 - 18:00,
lördag - söndag 11:00 - 16:00.

Se bilder och läs mer om utställningen Blues

 

 

Finns det några specialarrangemang för utställningarna i Sadelmakarlängan 2023?

Just nu finns det inga specialarrangemang för utställningarna i Sadelmakarlängan 2023. Det planerade utställningsprogrammet kan absolut komma att kompleteras med föreläsningar och workshops av och med konstnärerna. Det enklaste sättet att få ta del av specialarrangemang är att vara med på Sadelmakarlängans nyhetsbrev. Sommartid arrangeras Guidade turer kring Österbybruks historia av Stiftelsen Österbybruks herrgård. På Stiftelsen Österbybruks herrgårds hemsida finns även information om herrgårdens utställningar, evenemang, natur och vandringsleder.

Är det några avgifter för att besöka utställningarna i Sadelmakarlängan?

Nej. Våra utställningar är helt avgiftsfria.

Finns det några restauranger eller caféer i närheten?

Ja, det finns restauranger och caféer i närheten av Sadelmakarlängan. På herrgårdsområdet finns både Bistro Jernet som serverar café och bistromat samt Wärdshuset Gammel Tammens restaurang, med fokus på husman och vilt. I Österbybruk har vi även ett mysigt hembageri för dig som vill fika eller handla mackor och kaffe att ta med på en utflykt.

Hur ser det ut med boende för turister i Österbybruk?

Som besökare/turist i Österbybruk så finns det några olika valmöjligheter.

Det finns fina rum för övernattning på Wärdshuset Gammel Tammen, de erbjuder både enkel och dubbelrum samt Weekendpaket med frukostbuffé.

Vandrarhemmet Annexet erbjuder dubbelrum med egen toalett och dusch, gemensamt pentry.

Stugor och campingplatser finns det på Simbadets camping.

Har utställningarna i Sadelmakarlängan några åldersgränser?

Sadelmakarlängans utställningar har ingen åldersgräns. Alla som är intresserade av att se utställningarna är välkomna att besöka. Det finns även lite uteleksaker så som boule och kubb att låna, fråga i butiken.

Är Sadelmakarlängan tillgängligt för den med funktionshinder?

Det går att komma in i galleriet med rullator och rullstol. Det är bra om man har med sig någon som hjälper om man behöver det för att komma över trösklar och upp för ramper. Det går bra att ringa så kommer vi ut och hjälper till. Läs mer här: Sadelmakarlängans tillgänglighet.

Är det någon särskild dresscode för att besöka utställningarna i Sadelmakarlängan ?

Nej, vi har absolut ingen särskild dresscode. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och att du klär dig så att du kan njuta av utställningarna. Har du ett plagg av Vanja Brunzell så är ditt besök hos oss ett väldigt bra tillfälle att bära det.