Vanja Brunzell var en textilkonstnär som kanske mest var känd som klädskapare. I Sadelmakarlängan i Österbybruk kan man i september se inte bara smedsskjortor och kappor, mössor och hattar utan även vävar och broderier för offentlig miljö. Vanja var verksam i Österbybruk från slutet av 1960-talet fram till sin död 2010. I den historiska miljön kring bruket och herrgården fann hon inspiration, bland annat till smedsskjortan, kuskrocken och sadelmakarrocken. Den senare kom att bli en av hennes mest populära plagg som ”den vändbara kappan”.

Med en gedigen utbildning i modistyrket och i skinnsömnad som byggdes på med Tillskärarakademin och Konstfack kom hon i sitt yrkesliv att via scenkläder och textila konst inrikta sig på att designa kläder gärna med historisk inspiration, till både vardag och fest. Från den första visningen på Historiska muséet 1967 hade hon en egen stil, där hon använde sig av sina dräkthistoriska erfarenheter från teatern. Hennes plagg kändes och känns igen.

Många är de kvinnor, och män, som har burit och bär hennes kläder. En av dem var matlagningsskribenten Hiram som gärna gick klädd i hennes smedskjortor. Vanjas bestämda åsikt att kvaliten var viktigt in i minsta detalj gör att hennes kläder är lika fina idag. Utställningen bygger på privata plagg som har lånats ut av entusiastiska beundrare och bärare av Vanjas kläder och har sammanställts av Katarina Persson som idag är verksam i Sadelmakarlängan.

Vernissage lördag 8/9 kl.13.00. Utställningen invigs av Cecilia Wikström.
Utställningen pågår från 8  – 30/9 2012